Straatfotografie

Wat is Straatfotografie?

Woordenboek Publicatie Straatfotografie op 11 april 2022

Straatfotografie


Pianospeler in Londen

Het fotograferen in een publieke plaats, normaliter op straat, wordt straatfotografie genoemd. De foto’s worden vaak enigszins stiekem genomen, waarbij de gefotografeerde personen niet door hebben dat ze gefotografeerd worden. De foto’s zijn spontaan en niet in scene gezet.

Bij straatfotografie moet de fotograaf rekening worden gehouden met de regelgeving (wetten) en religie van het land. Wanneer de fotograaf naar een bepaald land gaat, is het dus slim om de regels rond fotograferen te onderzoeken.

Straatfotografie is gelinkt aan urban fotografie, waarbij de fotograaf onderdelen van de straat of stad fotograferen. Naast delen van de straten/stad, gebruikt de straatfotograaf ook portret en architectuur fotografie.

Hoewel bij straatfotografie meestal personen in een straat worden gefotografeerd, is dit niet noodzakelijk. Soms kunnen bepaalde stadsdelen, objecten en composities tijdens voldoende inhoud geven aan de foto’s.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Engelse vlag Street photography


          

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Architectuur fotografie
Het fotograferen van gebouwen, monumenten, interieur en exterieur valt onder architectuur fotografie. De foto’s geven een accuraat beeld van de gebouwen, gefotografeerd met speciale camera’s en maken gebruik van speciale technieken. De foto’s kunnen worden gezien als kunst of om de esthetiek van een object aan te tonen.
Candid fotografie
Candid fotografie (verborgen camera) is het fotograferen van nietsvermoedende personen. Dit wordt veel toegepast tijdens straatfotografie, evenementen en door journalisten. De beelden en gezichtsuitdrukkingen zijn realistisch. Hoewel “verborgen” doet vermoeden dat het hier om een fotograaf gaat die zich verstopt in de bosjes om te wachten tot het slachtoffer voorbij komt, is dit niet het […]
Portretfotografie
Fotografie type dat zich specifiek bezighoudt met het fotograferen van portretten. Een portret is een voorstelling van een groep of persoon, dit kan bijvoorbeeld een schilderij, gebeeldhouwde weergave van een buste of hoofd, of een foto zijn. Bij portretfotografie is het onderwerp een menselijk gelaat of figuur. Ook het fotograferen van een mens in een […]