RAW

Wat is RAW?

Woordenboek Publicatie RAW op 01 mei 2022

RAW


RAW bestand aanpassing Corel Paint

Met het RAW-bestandsformaat worden foto’s opgeslagen zonder in-camera bewerkingen. Het grote voordeel van een RAW-bestand is dat dit een zuiver digitaal negatief is en niet is be├»nvloed door de verwerkingsalgoritmen van de camera.

De indeling van een RAW-bestand is voor iedere merk camera uniek, bijvoorbeeld maakt Canon gebruik van CRW en Nikon van NEF. Ongeacht de naam is het principe hetzelfde: een RAW-bestand bevat in essentie de ruwe, onbewerkte data (informatie) die de camerasensor registreerde en daardoor is het RAW bestand het zuiverste beeld dat jouw camera kan opslaan.

Voor het gebruik van de foto zelf, moet een RAW-bestand eerst worden bewerkt en worden opgeslagen in een ander bestandsformaat, waaronder PNG, JPG of TIFF. Iedere fabrikant van camera’s levert eigen conversie programma’s voor het omzetten van RAW naar JPG. Daarnaast bevatten fotobewerkingsprogramma’s vaak de mogelijkheid om RAW te bewerken en te converteren naar een of meerdere andere bestandsformaten.

In een conversieprogramma kan je de foto precies het uiterlijk maken dat je wilt, want witbalans, kleurverzadiging, contrast, scherpte en talloze andere aspecten van de foto kunnen tijdens de bewerking worden aangepast en op elkaar afgestemd.

Een RAW-bestand neemt 5x de ruimte in dan een JPG-bestand. Vaak is het mogelijk om de camera zo in te stellen dat de gemaakte foto’s gelijktijdig in zowel JPG- als RAW-bestanden op te slaan. Zo kun je de foto’s direct gebruiken en je hebt een RAW bestand voor bewerking.

Een RAW-bestand bewerken in Affinity Photo (fotobewerkingsprogramma).

JPEG t.o.v. RAW

Verschillen tussen de bestandsformaten JPEG en RAW. Welke kies jij?
JPEGRAW
ProEr passen meer opnames op een geheugenkaart/schijfDe bewerking tast de foto niet aan. Heeft geen invloed op de beeldkwaliteit.
Foto's worden in-camera verwerkt, ze zijn direct bruikbaar.Foto's kunnen op creatieve manier worden aangepast en afgestemd.
Kleinere bestanden zijn sneller te uploaden naar internet/social media.Veel meer ruimte om eventuele fouten te herstellen.
Openen, bewerken en opnieuw opslaan comprimeert het bestand opnieuw.Eventuele compressie geeft geen verlies bij RAW (lossless).
ContraEen sterke compressie kan ongewenste artefacten introduceren.Het verwerken van foto's kan veel tijd kosten.
Door het bewerken van de opname ontstaat er kwaliteitsverlies.Bestanden moeten naar een ander bestandsformaat worden opgeslagen voor ze kunnen worden afgedrukt of online worden gezet.
Verdwenen data is niet meer terug te halen.De bestanden zijn groter dan bij JPEG, daardoor zijn de geheugenkaarten sneller vol.
Niet op alle camera's beschikbaar.
WanneerAls je de foto's rechtstreeks uit de camera wilt gebruiken.Als je een hogere beeldkwaliteit wilt en niet bang bent voor meer werk.
Als je geen tijd wilt besteden aan het bewerken van foto's op de ocmputer.Als er een sterke bewerking nodig is of wanneer de foto's een speciale uiterlijk moet hebben.
In de cameramenu kun je aangeven hoe je de foto wilt opslaan: RAW of JPG of beide.

RAW formaten

Ieder camera merk heeft eigen manier voor het opslaan van foto's in RAW formaat. In deze tabel vind je de verschillende formaten voor elke merk camera.
MerkRAW formaat
AdobeDNG
AppleHEIF
CanonCR2
CanonCR3
CanonCRW
FujifilmRAF
OlympusORF
PansonicRW2
PentaxPEF
PentaxDNG
SamsungSRW
SonyARW
SonySRF
SonySR2
EXIF informatie bij een RAW-bestand.


          

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
Wat is een RAW-foto? RAW. Die drie letters ben je vast al eens tegengekomen, op het internet of in de instellingen van je camera. Maar wat is het nu precies en wat kan je ermee? Dat leggen we je uit in dit artikel. Nederlandse vlag