Pinhole fotografie

Wat is Pinhole fotografie?

Woordenboek Publicatie Pinhole fotografie op 10 april 2022

Pinhole fotografie


Pinhole camera

Vorm van creatieve fotografie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciale pinholecamera of een camera met een gaatje in de lensdop. Pinholecamera’s zijn kant en klaar te koop, maar de fotograaf kan zelf ook een pinholecamera maken.

Een pinhole-camera is een lichtdichte doos met een klein gaatje erin. Het gaatje in de lichtdichte doos geeft op de andere zijde een omgekeerd beeld van de werkelijkheid weer. Door tegen die zijde lichtgevoelig materiaal, zoals fotopapier te plaatsen, blijft het beeld bewaard. De eerste pinholecamera’s werden in de zestiende eeuw gemaakt. De voorloper van de pinhole camera is de camera obscura (latijn: donkere kamer).

Camera obscura

Veel schilders maakten gebruik van de camera obscura om de werkelijkheid beter te kunnen schilderen. Door een spiegel in de van het licht te plaatsen konden ze het beeld omgekeerd zien. In de vijftiende eeuw beschreef Leonardo da Vinci een techniek om een beeld te projecteren op een doorzichtig scherm, zodat de schilder deze kan overtrekken.

Kunstschilder schildert op de kop.

Een pinhole camera registreert de werkelijkheid op een andere manier dan een gewone camera. Het resultaat van het fotograferen met een pinhole camera levert een onscherp beeld en een apart sfeertje. Een bekend effect (pinhole effect) is het zogenaamde vignette, een donkere verkleuring aan de randen van de foto, veroorzaakt doordat het langer duurt voordat het licht via de pinhole de hoeken bereikt.


          

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Creatieve fotografie
Een moeilijk te definiëren type van fotograferen, waarbij een groot aantal verschillende technieken kan worden gebruikt. Het bevordert de creativiteit en experimenteren met concepten, te gebruiken materiaal en technieken om een foto te maken of na te bewerken. Voorbeelden van mogelijke technieken/concepten: Fish eye fotografie Kristallen bal fotografie HDR fotografie Forced perspective fotografie Cake smash […]

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
Pinhole fotografie Een pinhole-camera is een lichtdichte doos met een klein gaatje erin. Ze zijn te koop, maar je kunt er redelijk gemakkelijk ook zelf een maken en veel mensen doen dit ook. Hoe dan ook: als je met een pinholecamera aan de slag gaat, levert het altijd creatieve en experimentele fotografie op. Nederlandse vlag