Oorlogsfotografie

Wat is Oorlogsfotografie?

Woordenboek Publicatie Oorlogsfotografie op 10 april 2022

Oorlogsfotografie


2 soldaten in oorlogsgebied

Bij oorlogsfotografie maakt de fotograaf foto’s van een oorlog en/of conflict. De fotograaf levert iconische beelden, waarbij de beelden soms moeilijk te aanschouwen zijn. De beelden zijn van zowel de aanloop van het conflict, het conflict zelf en de nasleep van het conflict.

Onderwerpen:

  • Militairen, rebellen, militie.
  • Wapens, oorlogsmachines, munitie.
  • Gevechtsscenes, loopgraven, slagveld.
  • Overwinningen en verliezen, gewonden en oorlogsslachtoffers.
  • Beschadigde gebouwen, kogelgaten.
  • Menselijk en dierlijk leed.

De foto’s van de oorlog worden gebruikt voor redactionele redenen, voor kranten, tijdschriften en nieuwsberichten, met als doel om de mensheid op de hoogte te stellen van het conflict.

Als oorlogsfotograaf is de fotograaf door internationale conventies speciaal beschermd (net zoals journalisten), toch is en blijft het een zeer risicovol beroep.

Oorlogsfotografie overlapt met foto journalistiek en documentaire fotografie.

De onderstaande foto’s zijn gemaakt in Oekraïne (2022), waar complete steden en dorpen zijn gebombardeerd, voertuigen vernietigd en heel veel mensen zijn gedood.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Engelse vlag War photography


          

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Documentaire fotografie
Documentaire fotografie is het weergeven van het dagelijkse leven tijdens gebeurtenissen of leefomgevingen. De foto’s geven een bepaald beeld weer van belangrijke historische momenten. Een foto zegt meer dan duizend woorden. Een fotograaf die bezig is met documentaire fotografie wil met zijn afbeeldingen een verhaal vertellen. Het is aan het publiek om het verhaal te […]

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
50 Types of Photography Think that there’s only one type of photography out there? Nope. There are plenty of different types of photography out there in the world with varying subject matter, different equipment, and personal techniques. Some photographers prefer to expand their skills and broaden their portfolio by pursuing multiple types of photography at the same time while others focus on perfecting a particular style throughout their careers. A wide range of experience shooting different subject matter can identify a niche or preferred theme for career or hobby photographers. Engelse vlag