JPEG

Wat is JPEG?

Woordenboek Publicatie JPEG op 30 april 2022

JPEG

Joint Photographic Experts Group


Dame met smartphone

JPEG is het meest gebruikte bestandsformaat voor het opslaan van foto’s. Dit bestandsformaat wordt in-camera verwerkt, wat inhoudt dat aanpassingen in contrast, verscherping, kleur, enzovoort al op de foto worden toegepast op het moment dat de foto wordt genomen. De foto wordt tijdens het opslaan direct gecomprimeerd, zodat het bestand kleiner wordt.

Het grote voordeel van het JPEG bestandsformaat is dat het bestand direct geschikt is voor gebruik, zowel voor het versturen via mail of opslaan op social media of op een website.

De grootste nadeel van het gebruik van JPEG bestandsformaat is dat elke keer dat het bestand wordt opgeslagen, deze wordt gecomprimeerd (verkleind) en bij de compressie er data verloren gaat. Hoe sterker de compressie, hoe meer data er verdwijnt.

 • Een grote compressie zorgt voor kleinere bestanden, maar ook meer verlies van data.
 • Verlies van data kan zorgen voor rare bijeffecten (artefacten), wat het beeld kan aantasten.
Zonder compressie: 57 MB, veel compressie slechts 0,5 MB maar slechte foto.
Artefacten bij grote compressie.

Een JPEG bestand kan extra gegevens bevatten, deze gegevens worden APP markers genoemd:

 • Comment
  Vrij te vullen commentaar
 • EXIF
  Gegevens van digitale camera, smartphone of scanner
 • IPTC
  Gestandaardiseerde indeling voor gegevens van de afbeelding
 • Andere
  Niet standaard gegevens
EXIF gegevens bij de foto.

JPEG t.o.v. RAW

Verschillen tussen de bestandsformaten JPEG en RAW. Welke kies jij?
JPEGRAW
ProEr passen meer opnames op een geheugenkaart/schijfDe bewerking tast de foto niet aan. Heeft geen invloed op de beeldkwaliteit.
Foto's worden in-camera verwerkt, ze zijn direct bruikbaar.Foto's kunnen op creatieve manier worden aangepast en afgestemd.
Kleinere bestanden zijn sneller te uploaden naar internet/social media.Veel meer ruimte om eventuele fouten te herstellen.
Openen, bewerken en opnieuw opslaan comprimeert het bestand opnieuw.Eventuele compressie geeft geen verlies bij RAW (lossless).
ContraEen sterke compressie kan ongewenste artefacten introduceren.Het verwerken van foto's kan veel tijd kosten.
Door het bewerken van de opname ontstaat er kwaliteitsverlies.Bestanden moeten naar een ander bestandsformaat worden opgeslagen voor ze kunnen worden afgedrukt of online worden gezet.
Verdwenen data is niet meer terug te halen.De bestanden zijn groter dan bij JPEG, daardoor zijn de geheugenkaarten sneller vol.
Niet op alle camera's beschikbaar.
WanneerAls je de foto's rechtstreeks uit de camera wilt gebruiken.Als je een hogere beeldkwaliteit wilt en niet bang bent voor meer werk.
Als je geen tijd wilt besteden aan het bewerken van foto's op de ocmputer.Als er een sterke bewerking nodig is of wanneer de foto's een speciale uiterlijk moet hebben.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Taal niet ingesteld JPG


          

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
Wikipedia: JPEG Met de afkorting JPEG (spreekt uit als: jee-peg) wordt een bestandsindeling aangeduid voor het opslaan van rasterafbeeldingen in digitale vorm. Het is een vorm van datacompressie en van broncodering. De naam staat voor joint photographic experts group. Nederlandse vlag