HEIF

Wat is HEIF?

Woordenboek Publicatie HEIF op 01 mei 2022

HEIF

High Efficiency Image File Format


JPG formaat links en HEIF formaat rechts

HEIF is de bestandsformaat voor het opslaan voor verschillende media, waaronder foto’s. Net als bij JPEG zijn de bewerkingen van de camera, zoals witbalans en scenes ingebakken.

HEIF-bestanden zijn 10-bits, wat betekent dat ze 4x zoveel kleurinformatie kunnen opslaan dan JPEG-bestanden, welke slechts 8-bits zijn. Niet alleen kan je een HEIF-foto uitgebreider bewerken, maar de foto is ook uitermate geschikt voor bewerking op een HDR-monitor of 4K-beeldscherm.

Qua grootte zijn HEIF-bestanden ongeveer even groot als JPEG’s. Dit komt doordat de compressie die HEIF gebruikt veel efficiënter is dan die van JPEG-bestanden. De compressie-algoritmes voorkomen artefacten en kleurbanden die vaak zichtbaar zijn bij zeer gecomprimeerde JPEG-bestanden. Een HEIF-bestand bevat aanzienlijk meer kleurdetails voor subtielere kleurovergangen, waar de JPEG meer fletse kleuren bevat.

Kenmerken HEIF-bestanden:

  • 10-bits, 4x meer kleurinformatie dan bij JPG-bestanden.
  • Meer flexibiliteit in verwerking en nabewerking.
  • Kleinere bestandsgrootte, ondanks dat ze meer informatie bevatten dan bij JPEG.
  • Geen zichtbaar verschil met JPEG’s van hoge kwaliteit op de meeste monitors.
  • Sommige printers en fotokiosks hebben geen ondersteuning voor HEIF-bestanden.
Verschil 8-, 10- en 14-bit kleurinformatie

          

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
Bestandsindelingen (RAW, JPEG, HEIF) en compressie Bij de meeste digitale camera's kun je kiezen uit verschillende bestandsindelingen (of bestandstypen) om je foto's in op te slaan – RAW, JPEG en nu ook HEIF. Wat zijn de verschillen tussen deze indelingen en welke moet je gebruiken? Nederlandse vlag