Beeldformaat

Wat is Beeldformaat?

Woordenboek Publicatie Beeldformaat op 01 mei 2022

Beeldformaat


Beeldformaten cameramenu Nikon Coolpix B700

Het beeldformaat beschrijft het aantal pixels dat gebruikt wordt voor de gemaakte foto tot het maximale resolutie van de sensor van de camera. Wanneer jouw camera een resolutie heeft van 8 MP (MegaPixels), dan is de maximale resolutie 8 miljoen pixels, bij 16 MP is het 16 miljoen pixels, etc.

Het beeldformaat kan ingesteld worden in de cameramenu van jouw camera. Des te groter het formaat, des te meer ruimte het bestand inneemt.

Variaties beeldformaat keuzes:

  • Keuze uit het aantal MP, bijvoorbeeld 24 MP, 14MP, etc.
  • Keuze uit vage aanduidingen zoals Large (groot), Medium (middel) en Small (klein).
Bij een Nikon Coolpix B700 heb je keuze uit Groot, Middel en Klein.

De meeste fotografen kiezen standaard voor het zo groot mogelijk formaat. Door met een groot formaat te beginnen heb je als fotograaf meer mogelijkheden. Het verkleinen van het formaat kan plaatsvinden zonder kwaliteitsverlies. Hoe hoger de resolutie, hoe groter de afdruk kan worden gemaakt.

Bij het fotograferen in RAW heb je als fotograaf vaak geen keuze qua beeldformaat, deze is vaak standaard ingesteld in het grootste formaat. In RAW wil je altijd de alle instellingen, inclusief het hoogste resolutie.

Wanneer je zeker weet dat je de foto’s gaat gebruiken voor kleinere afdrukken, kun je ervoor kiezen om een kleinere formaat te gebruiken. Voordeel is dan dat de bestanden een stuk kleiner zijn, dus gaan er meer op de geheugenkaart. Daarnaast gaat het verwerken van kleinere formaten een stuk sneller, dit is vooral belangrijk wanneer je als fotograaf heel veel afdrukken tegelijk wil gaan maken, bijvoorbeeld bij sportevenementen.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Nederlandse vlag Beeldresolutie
Engelse vlag Picture Format